Archív

Maďarský den ve školní jídelně

Ve středu 19. října si mohli strávníci v naší školní jídelně pochutnat na menu, které je typické pro Maďarskou republiku.

Kuchařky připravily následující menu:

Polévka nesla název „ Palocleves“ a je pojmenována podle Palóců – menšiny maďarských obyvatel, kteří se usídlili v severní hornaté části Maďarska. Tato polévka byla pro náš jazyk trošku zvláštní a netypická, nicméně kuchařky se přípravy zhostily jako pravé profesionálky a polévka byla výborná. Vaří se ze skopového masa, papriky (ta v maďarské kuchyni nesmí chybět, fazolek, brambor atd.)

Jako hlavní jídla nabídla kuchyně 2 typické pokrmy – Segedínský guláš s houskovým knedlíkem, který všichni důvěrně známe a mnozí z nás si už ho zajisté spojí s naší českou kuchyní, a méně tradiční – maďarský perkelt s rýží. Název zní velmi vznešeně, ale představuje vlastně jednoduchou praženici s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. Tento recept jsme našly ve staré mezinárodní kuchařce a moc nám zachutnal.

 

          

                   Za tým školní jídelny

                  Irena Tůmová